De objecten in het kunstwerk

Welke objecten uit De triomf van de dood vonden we hier in de streek terug? Ontdek hier een kleine selectie uit de expo.

De kogelpot is kogelrond zonder oren, hengsel of handvat en doet zijn intrede omstreeks de 8ste eeuw. Dit type pot blijft in min of meer ongewijzigde vorm in gebruik tot in de 15de eeuw. In deze potten werd voedsel gekookt door ze op de grond in een open vuur te plaatsen. Vanaf 1350 worden ze vervangen door kookpotten in roodbakkende aardewerk voorzien van pootjes en oren.

Kogelpot (den Ast)
Munten (Onroerend erfgoeddepot Vlaams-Brabant)

Door de verschillende soorten munten die in omloop waren tijdens de middeleeuwen werd de geld-circulatie zeer complex. Filips de Goede voerde in 1434 een uniform monetair systeem in, bestaande uit twee goudmunten (Philippus of rijder en halve Philippus of rijder), vier zilvermunten (dubbele groot, groot, halve groot en kwartgroot) en twee kopermunten (dubbele mijt en mijt).De munten werden geslagen op dunne muntplaten. Overwegend treft men wapenschilden en feodale emblemen op deze munten aan.

Gewone mensen hadden leren muilen met een houten zool, klompen of eenvoudige leren schoenen die om de enkel gebonden werden. Nobelen droegen schoenen met lange spitse neuzen, tootschoenen of snavelschoenen genaamd. De snavelschoen werd in de 16de eeuw vervangen door een nieuw model: lage schoenen met brede neuzen, waaronder de koemuil. Beiden worden op het werk afgebeeld.

Schoenzolen (den Ast)
Spinsteen (den Ast)

Al sinds de prehistorie spint de mens wol om kleren te maken. Dit gebeurde tot de 16de eeuw met een houten stok dat men verzwaarde met een spinsteentje, samen de spintol genoemd. Op het kunstwerk zien we linksonder een vrouw op haar buik liggen die aanstalten maakt om de spindraad door te knippen. Dit is een verwijzing naar de mythologie van de levensdraad. Zo bepaalden in de Griekse mythologie drie godinnen het levenslot van de mens door een draad te spinnen, die af te meten en op het einde van het leven door te knippen.