De objecten in het kunstwerk

Welke objecten uit Boerenbruiloft vonden we hier in de streek terug? Ontdek hier een kleine selectie uit de expo.

Lokaal aardewerk (Abdij van Affligem)

Keramische producten waren van lokale of regionale makelij. Dit type kannetje in reducerend gebakken aardewerk met eivormig lichaam en geribde rand komt veelvuldig voor in de 14de eeuw. Hetzelfde type werd ook aangetroffen tijdens opgravingen in Ieper, Kortrijk, Aardenburg en Koekelare.

Steengoed is keramiek dat gebakken is bij een temperatuur waarbij het sinteringspunt van klei wordt bereikt. Het is heel hard en weinig poreus. De roodgrijze kruiken op het schilderij zijn steengoed. In tegenstelling tot de andere keramische producten was steengoed niet van lokale makelij omdat enkel bepaalde typen klei in aanmerking komen. Deze slanke kruik behoort tot het type Siegburg (Duitsland) een belangrijk productiecentrum.

Steengoed (Abdij van Affligem)
Nappen (den Ast)

Deze drinknap zal je niet op het schilderij terugvinden. Op de boerenbruiloft wordt enkel bier gedronken. Bier dronk men uit kruiken. Wijn dronk men uit nappen. De gelijkenis zit hier in het gebruikte materiaal, namelijk steengoed. Ze vertonen dezelfde zalmkleurige vlampatronen als de steengoed kruiken op het schilderij.

In de middeleeuwen bestond het bestek uit mes en lepel. Het mes had in die tijd een lemmet met een spitse punt. Daarmee kon men gemakkelijk voedsel uit een schaal prikken om het vervolgens met de vingers in de mond te stoppen. Op de tafel van de gastheer lag geen bestek, want iedere gast bracht zijn eigen bestek mee.

Tafelmes (den Ast)