Expo Bruegel Vertekend

Vijf topillustratoren, Carll Cneut, Sassafras De Bruyn, Lobke Rondelez, Fatinha Ramos en Delphine Frantzen, gingen, beïnvloed door het Pajotse landschap en haar bewoners,  al tekenend aan de slag op reproducties van werken van Bruegel. Het eindresultaat is een tentoonstelling vol nieuwe Bruegels, een creatieve denkoefening in ‘Wat zou Bruegel schilderen als hij vandaag nog steeds in het Pajottenland zou rondlopen?’. De expo neemt je mee op een treffende, hilarische maar ook confronterende ontdekkingstocht.

BRUEGEL EN HET PAJOTTENLAND

Tussen die Bruegels door kom je ook meer te weten over de band die Bruegel 450 jaar terug had met het Pajottenland en hoe die vandaag doorleeft. Bruegel lijkt nog steeds een belangrijke rol te spelen in de streek, maar waarom Bruegelen we eigenlijk in het Pajottenland en de Zennevallei? Het antwoord vind je op de expo.

BOEKENTOREN VAN BABEL

Daarnaast is in de Paterskerk ook de Boekentoren van Babel te zien. De bibliotheken van de regio Pajottenland & Zennevallei lieten zich inspireren door één van de bekendste werken van Bruegel, de Toren van Babel. Zij bouwden een indrukwekkende toren uit boeken. De boeken kregen een laagje betonverf en op hun ruggen schreven bibliotheekbezoekers begroetingen in alle mogelijke talen, dialecten en alfabetten. In tegenstelling tot Bruegels Bijbelse Toren van Babel, die zorgde voor taalverwarring, wordt deze toren juist opgebouwd door de diversiteit aan talen.

ROUTE

Op de expo kunnen kinderen ook zelf aan de slag met talrijke doe-opdrachten. Daarnaast kan jong en oud zelf op pad gaan. Een deel van de expo werd immers verspreid over het centrum van Halle. Volg het Bruegeliaanse wezentje en word geleid langs vitrines van lokale handelaars. De erfgoedapp zorgt voor een extra dimensie bij deze route. Je wordt ondergedompeld in een hedendaagse Bruegelwereld, vol muziek, luisterverhalen, foto’s, filmpjes …

ERFGOEDAPP

De erfgoedapp zorgt voor extra informatie bij de route doorheen Halle. Je kan de app downloaden op je smartphone via de Play Store of App Store. Wanneer je de app gedownload hebt, selecteer je het rode kompas-icoon en kies je uit de lijst de wandeling ‘Bruegel Vertekend’. Wanneer je dan de stadswandeling doet, zal de app je automatisch extra info geven. Bij vragen kan je steeds terecht in de Paterskerk. Er zal daar altijd iemand aanwezig zijn om je te helpen.
Meer info

PRAKTISCH

Zo 20.10.2019 – Zo 17.11.2019
– elke woensdagnamiddag: 14u-18u
– elke zaterdag en zondag: 10u-18u
– herfstvakantie: donderdag 31.10 en vrijdag 01.11: 14u-18u
Feestelijke opening op zaterdag 19.10, 14u-18u

Locatie
Paterskerk (Volpestraat 25, Halle) en route door de stad