Bruegel in ons bloed?

Het was wellicht niet zijn bedoeling, maar Pieter Bruegel kneedde de geest in onze streek. Een bon vivant, een sympathieke volksmens en misschien zelfs een rebel: zo schiepen wij Bruegel naar ons eigen beeld en gelijkenis. Maar waarom willen we Pieter Bruegel zo graag verbinden aan onze streek en waar komt die drang vandaan? En welke relevantie heeft hij nog voor de toekomst? Genoeg vragen om antwoorden op te zoeken tijdens het Filocafé‘ Bruegel in ons bloed?’.

We vertrekken vanuit de historische band tussen de kunstenaar en onze regio. We gaan dieper in op onze relatie met Bruegel aan de hand van een aantal richtvragen. Waarom is de figuur van Bruegel vandaag nog belangrijk, bijvoorbeeld? En wat zegt dat over onszelf? Aan de hand van een open filosofisch gesprek begeleid door Nathalie Degraide stellen we de discussie scherp. Bruegelhapjes en een drankje helpen het gesprek alvast een eind op weg.

PRAKTISCH

Donderdag 13.06.2018 – 19u

Adres
Bibliotheek Ternat
Gemeentehuisstraat 21
1740 Ternat

De bibliotheek ligt in het centrum van Ternat.
De Lijn: Halte Ternat Markt (buslijnen 103, 116, 165, 355)
Er is parkeergelegenheid aan de bibliotheek, op het Marktplein en in de omliggende straten.

Inschrijven
Deelname is gratis, vooraf inschrijven is verplicht (plaatsen beperkt).
Inschrijven kan vanaf 01.03.2019 via www.bibternat.be/bruegel.

Tijdens het Bruegeljaar in 2019 sturen we twee onderzoekers op pad. Ze laten zich leiden door de vraag ‘Waarom Bruegelen we in het Pajottenland en de Zennevallei?’. Zij zullen luisteren, vragen, bibliotheken en archieven induiken. Door te kijken naar ons verleden en naar alle activiteiten vandaag willen ze hierop een antwoord vinden. Hun resultaten worden op het einde van het Bruegeljaar voorgesteld.

Maar je kan hen nu ook al helpen. Waar verbind jij Bruegel mee? En heb jij een band met deze kunstenaar? Doe mee aan ons korte-grote Bruegelonderzoek via dit online formulier!

Een organisatie van Erfgoedcel Pajottenland Zennevallei, Gemeente Ternat en Arch’educ